Másodfokú lavinaveszélyre figyelmeztetnek a Magas-Tátrában

(Az alábbiakban idézetet olvashat a origo.hu cikkéből.)
2018.01.16.
kedd
A Szlovák Hegyi Mentőszolgálat reggeli figyelmeztetése szerint az ötös skálán másodfokú lavinaveszély van érvényben a Magas-Tátrában, ahol éjjel több mint 30 cm-es friss, száraz hó hullott. 
 A Magas- és a Nyugati-Tátrában (Liptói-havasok) ma hajnalra meghaladta a 30 centimétert a frissen lehullott száraz hó magassága, ezért a Szlovák Hegyi Mentőszolgálat az 1700 méter feletti szakaszra másodfokú lavinaveszélyre figyelmeztető risztást adott ki. Martin Buliak szolgálatvezető szerint
főleg a meredek lejtőkön nagy a omlásveszély, ezért a sielni vágyókat arra figyelmeztette, hogy kerüljék el az ott található, egyébként sem veszélytelen lesiklópályákat.
 Az Alacsony-Tátrában, illetve az Alacsony- és Magas-Fátrában jóval kisebb a hóréteg, ott pillanatnyilag nem kell lavinától tartani. Azokon a részeken először csak havas eső volt, amely később átment havazásba, így ott kiválóak a körülmények"
- tette hozzá Martin Buriák. A szakember azt is elmondta, hogy a korábbi évekhez képest az idén jóval több hó gyűlt össze november elejére a Magas-Tátra felsőbb régióiban.
A Lomnici-nyeregben (2190 méter) már közel egy méter vastag a hóréteg. A pályák azonban nem használhatóak, épp a lavinaveszély miatt.
Az október végén kezdődött havazás után 1700 méteres magasság felett összefüggő a hótakaró Tátralomnic felett.  A korábbi években a természet nem volt ennyire bőkezű,
sokszor akár márciusig kellett várni a szezonban, hogy végre használni lehessen a nyereg pályáit.
Az üzemeltetők szerint idén a nyitáshoz szükséges hómennyiség 70%-a már lehullott, egy újabb nagyobb havazás után komolyan megfontolnák, hogy érdemes-e korábban megnyitni a fenti pályákat. A ratrakokat már kiküldték, tömörítik a havat, biztonságosabbá teszik a sziklás részeket és hódepókat építenek.
A TMR cég által üzemeltetett tátrai síterepeken (Chopok, Csorbató és Ótátrafüred) már három hete megkezdődött a liftek szokásos őszi karbantartása. November 13-án Tátralomnicon is megkezdték a felvonók karbantartását és próbajáratok indítását.
Északi szomszédunknál egységesen december 9-én indul a hivatalos téli szezon, addig csak a hétvégeken járnak a felvonók a szlovákiai hegyekben.  

A teljes cikket olvassa el itt:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20171114-masodfoku-lavinaveszelyre-figyelmeztetnek-a-magas-tatraban.html

Vissza a friss hírekhez   Vissza a Juno.hu nyitóoldalára

Top hírek